Biztosítás kiterjesztése

Biztosítás kiterjesztése

LAKÁSBIZTOSÍTÁS

A lakásbiztosítás bizony sok olyasmit is tartalmaz, kiköt, melyek a figyelmetlen, tájékozatlan ember számára buktatót jelenthetnek.
Nagyon sokan nem tudják például, hogy egy alap lakásbiztosítás, mint olyan, csak és kizárólag az ingatlan épületére terjed ki, másra viszont nem. 

Vagyis ebben benne vannak a falak, a födém, az alap, a tető (családi háznál), viszont ami ezeken belül vagy kívül található, az már teljesen másik eset.

Bármilyen meglepő is, de a rendszer így működik, azonban semmi sincsen ezzel még veszve.

Hiszen pontosan erre találták ki a biztosítás kiterjesztésének intézményét, amivel már olyan teljes körű védelmet biztosíthatsz mind az ingatlan, mind pedig az ingó vagyonodnak, amilyet csak szeretnél.

Ennek azonban vannak módszerei, feltételei, amiket jobb, ha megszívlelsz, mielőtt rohansz a legközelebbi biztosítói irodába az asztalra csapni kiegészítésért.

Az ingóság is vagyon

Az ingóság is vagyon

A legtöbben nem is gondolnák, de egy átlagos háztartásban található ingó vagyon összessége 2 millió forintra is rúghat!

Ez a legtöbbünk számára egy igen magas összeg, sokaknak az éves fizetése sincs ennyi.

Viszont belegondolva nagyon is ésszerű, hiszen ebbe beletartoznak a bútorok, az elektromos eszközök, a háztartási gépek (kicsi és nagy ugyanúgy), a ruhák, cipők, de még a mindennapi használati tárgyak is, mint például az evőeszközök, konyhai szerszámok.

És abba már jobb bele sem gondolni, hogy egy kertes háznál mi minden kisgép, kerti eszköz és minden egyéb található! 

Ezeken kívül külön kategóriát képeznek a műtárgyak, népművészeti remekművek, értékes hangszerek, és minden olyan, ami nem tartozik hozzá szorosan egy háztartás viteléhez.

Ezekre mind-mind kiterjeszthető a lakásbiztosítás, sőt, érdemes is ezzel foglalkozni, hiszen a házat ért károsodások az ingó vagyont is érinthetik.

Egy beázott födém tönkreteheti a drága elektronikai eszközöket, bútorokat, képeket, de voltaképpen, ha úgy vesszük, szinte bármit, ami a négy falon belül található.

Ha szeretnénk biztosítani mindazt, ami kedves nekünk, akkor a legjobb módszer, ha alaposan dokumentáljuk főleg fényképpel, de sok esetben plusz garancialevéllel, számlával, igazolással a tárgyakat, és így keressük fel a biztosítót.

Ez több szempontból is hasznos: egyrészt bemondás alapján nem sok biztosítási alkalmazott fogja elhinni, hogy óriási plazmatévéd és vagyont érő festményeid vannak, másrészt az alapos beszámoló segít sokkal pontosabb értéket megállapítani, és kiszámítani a végleges biztosítási díjat.

Abban az esetben, ha valamit lecserélsz, vagy új ingóságra teszel szert, és szeretnéd bebiztosítani, úgy a folyamat megismételhető.

Az én házam, az én váram

01

Az én házam, az én váram

Kertes házak esetén, bármilyen meglepő is, a lakásbiztosítás nem telekhatártól telekhatárig tart.
A melléképületek, a kerítés, a kapu, a kerti eszközök, épületek ugyanúgy külön kezelendőek biztosítási szempontból, mint az ingóságok.
Ezeket ugyanúgy külön kell belevonni a lakásbiztosításba ahhoz, hogy úgyszintén védelmet élvezzenek. 

Például: egy motorizált kapu igen értékes, komoly anyagi ráfordítás kell a kiépíttetéséhez.

Azonban akár egy villámcsapás rongálja meg az elektronikáját, akár egy figyelmetlen sofőr tolat neki és rongálja meg, az biztos, hogy a javítási költsége sem lesz éppen alacsony.

De a melléképületekben található kerti szerszámok, kerti gépek sem azok a kimondottan filléres dolgok, hogy a garázsban tartott járművekről ne is beszéljünk.

Mindezekre fokozottan érdemes odafigyelni, és kiterjeszteni rájuk a biztosítást, még akkor is, ha ez emelni fog annak a díján.

Ha beüt a katasztrófa, hidd el, nem fogod bánni azt a kis plusz pénzt.

A lakásbiztosítás nyújtotta biztonság