Fontos tudnivalók

Fontos tudnivalók

LAKÁSBIZTOSÍTÁS

Az alap fogalmakkal tisztában lenni még önmagában nem jelent semmit, pláne, ha olyan összetett dologról beszélünk, mint egy modern lakásbiztosítás.  Mindenekelőtt fontos tudni, hogy ezzel kötelezettséget vállalsz, a nevedet és az aláírásodat adod hozzá, vagyis teljesítened kell azt, amit vállalsz. 

Ellenkező esetben sajnos számolnod kell a következményekkel, amik elég kellemetlenek is lehetnek.

De természetesen, mint minden szerződés, ez is mindkét félre érvényes, vagyis a biztosítónak ugyanúgy kötelezettségei vannak, ha úgy hozza a szükség.

Tehát ne érezd úgy, hogy ez csak egy felesleges, hosszú távú pénzkidobás, hiszen ha arról van szó, akkor igenis merd érvényesíteni a rád vonatkozó jogokat, hiszen Te mindent megtettél, ami rád vonatkozott.

Viszont ha már az időtartamnál járunk, vessünk erre egy alaposabb pillantást!

Az időtényező

Az időtényező

Lakásbiztosítási szerződést általában nem egy hónapra köt az ember, nem is kettőre.

Az ilyesmire ott vannak az utasbiztosítások, de az egy teljesen másik téma, most nem is érdemes vele foglalkozni.

Annak ellenére, hogy egy megkötött lakásbiztosítással évekig el lehet lenni, kevesen tudják, de ez egy határozott idejű szerződés.

Bizony, és mindössze egyetlen évre szól, de akkor mégis hogyan lehetséges, hogy a mai napig forgalomban vannak akár 20-30 éves kötvények is?

Hát úgy, hogy a ciklusév lejártakor a szerződés, hacsak a szerződő fél kezdeményezésére nem módosítják, automatikusan megújul, és kezdődik minden elölről.

Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai is, hiszen nem kell minden egyes évben rászánnunk egy-két napot arra, hogy a biztosítónk valamelyik irodájában újra, és újra átessünk a procedúrán – erre sem az ügyfeleknek, sem a társaságoknak nem lenne se ideje, se energiája.

Viszont ha figyelmetlenek, netán nemtörődömök vagyunk, akkor bizonyos idő elteltével a megkötött biztosítás igen elavulttá válhat.

Ennek pedig a legfőbb hozadéka, hogy a biztosítás értéke is jelentősen lecsökken, ami akkor különösen hátrányos, ha tényleg történik valami.

Egy évek óta fenntartott lakásbiztosításnak, hacsak nem módosítják, a havi díja nő ugyan, de a megkötött maximális érték nem.

Tehát a több éves, több évtizedes lakásbiztosítások az akkori ingatlanértékeket és költségeket fedezik, nem a jelenlegieket.

Részben ezért nagyon lényeges, hogy szemmel tartsd a biztosításodat, mindemellett pedig olyat köss, ami megbízható és értékálló, és jó ideig nem kell hozzányúlni.

Érdemes 3, de legkésőbb 5 évente áttanulmányozni a kötvényedet, és ha találsz jobbat, előnyösebbet, akkor a ciklusév lejárta előtti 30 nap folyamán van lehetőséged módosítást, vagy felmondást kezdeményezni. 

Megkötés, felmondás

Megkötés, felmondás

Lakásbiztosítás esetén a szerződéskötés semmivel sem bonyolultabb, mint bármilyen pénzügyi, vagy egyéb szerződés megkötése.

Feltételezve, hogy alaposan utánanéztél, vagy egy szakember megkereste a Neked leginkább megfelelő biztosítást, csak be kell menned az adott társaság kirendeltségébe, és jelezned a szándékodat.

Természetesen itt is fogsz tájékoztatást kapni az aktuális ajánlatokról, valamint az általad kiszemelt biztosításról, de ha felkészült vagy, akkor az nem sok újdonságot fog tartogatni a számodra. 

Mindenképpen érdemes alaposan és pontosan megbecsültetni a biztosítani kívánt ingatlan értékét, azt is figyelembe véve, hogy mekkora összegre lenne szükség a teljes felújításhoz, újjáépítéshez.

Ez azért lényeges, mert ha tényleg történik valami, és jóval alacsonyabb érték van megállapítva, akkor a kártérítés összege is kisebb lesz, és kénytelen leszel mélyen a saját zsebedbe nyúlni.
A szerződés megkötéséhez szükség lesz a személyes irataidra (személyi, lakcím), és az aláírásodra.
Online biztosításkötés esetén ez kicsit másként működik, most maradjunk csak a személyesnél.
A szerződés szövegét, feltételeket, és a személyi adataidat, valamint az ingatlanra vonatkozó információkat alaposan, legalább kétszer olvasd át, mert egy kicsi hiba is hosszú időre megakaszthatja az ügyintézést.
Az aláírást követően az egyezség él és érvényes, innentől kezdve a házad élvezi az anyagi védelmet.

Ha viszont felmondanád, az írásban teheted meg, mint írtuk, 30 nappal az évforduló lejárta előtt.

Erre a Biztosítónak kötelessége reagálni, és mivel nincs joga a döntésedet felülbírálni vagy megkérdőjelezni, ha mindent elrendezettnek találnak, akkor a ciklusév végével a lakásbiztosítási szerződés megszűnik. 

A lakásbiztosítás nyújtotta biztonság